PORADNIK ŻYWIENIOWY CIĘŻARNEJ
Autorka: Katarzyna Kaczor
- Stosuj urozmaiconą dietę, pozwoli ona na dostarczenie
różnych składników pokarmowych pochodzących z różnych źródeł.
- Wybieraj produkty o obniżonej zawartości tłuszczu
i cukru, np. chude mięso zamiast tłustego.
- Staraj się jeść regularnie bez dłuższych przerw
między posiłkami.
- Nie martw się zwiększającą się masą ciała, jest
to jak najbardziej normalna sytuacja w ciąży, Twoje rozwijające
się dziecko rośnie i za jego sprawą odkłada się tkanka tłuszczowa
u Ciebie. Nie powinnaś się teraz odchudzać.
- Od czwartego miesiąca ciąży powinnaś zwiększyć
swoje dzienne spożycie o około 300 kcal, to jest np. dodatkowy
jogurt owocowy 150g oraz kanapka z masłem i szynką.
- Wybieraj ciemne pieczywo zamiast białego, np.
grahamki zamiast kajzerek.
- Spożywaj codziennie mleko i produkty mleczne
w ilości około 1 litra mleka zamiennego na przetwory mleczne,
aby dostarczyć odpowiednią ilość wapnia do organizmu, np. szklankę
mleka na śniadanie, duży jogurt na drugie śniadanie (200g),
kefir na podwieczorek, ser biały lub żółty na kolację (1 plasterek
sera żółtego ma tyle wapnia co 1 szklanka mleka).
- Spożywaj chude mięso, wędliny drobiowe dwa razy
dziennie. Dwa razy w tygodniu włącz do diety tłuste ryby (śledź,
makrela, łosoś).
- Spożywaj dziennie około 0,5 kg warzyw (nie wliczając
ziemniaków). Pamiętaj o codziennym spożywaniu marchwi i pomidorów
w sezonie (soku pomidorowego zimą i wiosną) oraz zielonych warzyw.
- Codziennie sięgaj po owoce, powinnaś spożyć 600-700g
na dobę, np. są to 4 duże owoce (banany, jabłka, pomarańcze).
- Pamiętaj o spożywaniu olejów roślinnych, najlepiej
oleju słonecznikowego, sojowego, kukurydzianego. Z margaryn
wybieraj miękkie kubkowe.
- Ograniczaj spożycie cukru i słodyczy.
- Nie przesadzaj z soleniem, pomoże to w zmniejszaniu
obrzęków.
- Powinnaś unikać alkoholu, nawet jeden- dwa drinki
mogą zaszkodzić Twojemu dziecku.
- Nie spożywaj kawy i mocnej herbaty, jeśli bardzo
je lubisz to pij słabe, a kawę koniecznie z mlekiem.
- Unikaj: pieczywa cukierniczego, mleka pełnego,
śmietany, zabielaczy do kawy, krewetek, kalmarów, kiełbas, pasztetów,
smalcu, tłuszczu spod pieczeni, chipsów, słodzonych soków, kremów,
sosów na śmietanie, czekolady, orzechów solonych, majonezu.
- Ograniczaj spożycie szczawiu, rabarbaru oraz
szpinaku.
Zachęcam też do zajrzenia na stronę Zapotrzebowanie
na poszczególne składniki odżywcze dla kobiety przed i w trakcie
ciąży.
Polecam także Żywienie
kobiety karmiącej piersią.
|


Akademia Rodziców

Stowarzyszenie Rodziców po Poronieniu
Organizacje NPR

Liga Małżeństwo Małżeństwu

Polskie Stowarzyszenie Obrońców Życia
Człowieka

Polska Federacja Ruchów Obrony Życia

Instytut NPR wg metody prof. Rötzera

Miłość i Odpowiedzialność (Centrum Kojarzenia
Małżeństw)
Popieramy

Dwumiesięcznik Głos dla Życia

Portal Tato.net

Małżeńskie Drogi
|