Żywienie kobiety karmiącej piersią
Autorka: Katarzyna Kaczor
Okres karmienia dziecka jest bardzo ważnym etapem
rozwoju naszego maleństwa. Jednak troszcząc się o nasze dziecko
nie możemy zapomnieć o odpowiednim odżywianiu się matki karmiącej.
Poniższy artykuł pomaga zrozumieć wagę zagadnienia diety matki karmiącej.
Dowiesz się z niego:
Czas
karmienia piersią jest niezwykle istotny dla prawidłowego rozwoju
psychofizycznego dziecka. Mleko matki jest najlepszym pokarmem
dla dziecka, gdyż zawiera wiele cennych składników odżywczych,
swoistych gatunkowych, których nie uda się dostarczyć dziecku w
żaden inny sposób. Są to między innymi:
- immunoglobuliny
- zwiększają odporność dziecka
- kazeina
- podstawowe białko mleka, tworzy kompleksy z
wapniem w przewodzie pokarmowym umożliwiając jego lepsze wykorzystanie
przez organizm
- laktoglobulina
- białko mleka, beta-laktoglobulina mleka krowiego,
powoduje alergie pokarmowe
- laktoalbumina
- białko serwatkowe lepiej przyswajalne przez
organizm, nie powoduje alergii
- lizozym
- białko biorące udział w odpowiedzi immunologicznej,
ma działanie przeciwbakteryjne
Przez pierwsze sześć miesięcy życia pokarm matki powinien
być jedynym pokarmem dziecka. Jest on wystarczający do pokrycia
potrzeb żywieniowych maleństwa. W okresie laktacji, podobnie jak
podczas ciąży, kobieta odpowiada za dwoje, jej żywienie powinno
być dostosowane do potrzeb własnych oraz dziecka. Dlatego też powinna
zwracać szczególną uwagę na to, co i ile je.
Okres laktacji
wiąże się ze zwiększonymi wydatkami energetycznymi, które zużywane
są na produkcję mleka. Zwiększa się również zapotrzebowanie na wszystkie
składniki odżywcze. Aby sprostać temu zadaniu, w organizmie kobiety:
- zwiększa się strawność niektórych składników pokarmowych
- zwiększa się wydajność przemian wątrobowych
- zmniejsza wykorzystanie glukozy, aminokwasów przez
narządy wewnętrzne organizmu matki
- spada przepływ krwi w sercu, wątrobie, ścianie przewodu
pokarmowego
- zwiększa się przepływ krwi w gruczołach sutkowych
- zwiększa się oczywiście spożycie pożywienia, ale
również organizm wykorzystuje zapasy zgromadzone podczas ciąży
(zmniejsza się ilość tkanki tłuszczowej, czyli spada masa ciała
matki!)
Poniższa tabela obrazuje o ile zwiększa się zapotrzebowanie kobiety
karmiącej na poszczególne składniki odżywcze w porównaniu do okresu
przed ciążą (dla kobiet w wieku 19 - 25 lat, o masie ciała przed
ciążą 60kg).
Składniki pokarmowe |
Kobiety przed ciążą |
Kobiety karmiące |
Wzrost zapotrzebowania podczas laktacji w stosunku
do okresu przed ciążą |
Energia |
2350 kcal |
2850 kcal |
+500 kcal |
NNKT |
> 3 % energii |
|
100 % |
Białko |
70 - 90 g |
110 g |
38 % |
Wit. C |
70 mg |
100 mg |
43 % |
Wit. B1 |
1,9 mg |
2,2 mg |
16 % |
Wit. B2 |
1,8 mg |
2,6 mg |
44 % |
Wit. PP |
21 mg |
26 mg |
24 % |
Wit. B6 |
2 mg |
2,9 mg |
45 % |
Folacyna |
290 mcg |
530 mcg |
83 % |
Wit. B12 |
3 mcg |
4 mcg |
33 % |
Wit. A |
800 mcg |
1600 mcg |
100 % |
Wit. E |
10 mg |
14 mg |
40 % |
Wapń |
1200 mg |
1200 mg |
- |
Magnez |
300 mg |
380 mg |
27 % |
Żelazo |
18 mg |
20 mg |
11 % |
Cynk |
13 mg |
21 mg |
62 % |
Jod |
160 mcg |
200 mcg |
25 % |
Na podstawie tabeli można wyciągnąć wniosek, iż podczas
laktacji zwiększa się zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.
Aby sprostać temu zadaniu, należy pamiętać nie tylko o większej
ilości pożywienia, ale również o większej jakości pożywienia. Z
drugiej jednak strony nie popadajmy w przesadę i, droga mamusiu,
nie jedz za dwoje!
W prawidłowym
żywieniu powinny pomóc Ci poniższe wskazówki:
|


Akademia Rodziców

Stowarzyszenie Rodziców po Poronieniu
Organizacje NPR

Liga Małżeństwo Małżeństwu

Polskie Stowarzyszenie Obrońców Życia
Człowieka

Polska Federacja Ruchów Obrony Życia

Instytut NPR wg metody prof. Rötzera

Miłość i Odpowiedzialność (Centrum Kojarzenia
Małżeństw)
Popieramy

Dwumiesięcznik Głos dla Życia

Portal Tato.net

Małżeńskie Drogi
|