Autorka: Katarzyna Kaczor
Zapotrzebowanie na poszczególne
składniki odżywcze
dla kobiety w wieku 19- 25 lat o masie ciała przed
ciążą 60 kg o umiarkowanej aktywności fizycznej przedstawiają się
następująco:
Składniki pokarmowe |
Kobiety przed ciążą |
Kobiety w ciąży |
Wzrost zapotrzebowania podczas ciąży w stosunku do okresu
przed ciążą |
Energia |
2350 kcal |
2350 kcal w I trymestrze2650 kcal w II i III trymestrze |
+ 300 kcal w II i III trymestrze |
Białko |
70 - 90 g |
95 g |
+ 19% |
NNKT |
> 3% energii |
> 4,5% energii |
+ 50% |
Witamina C |
70 mg |
80 mg |
+ 13% |
Witamina B1 |
1,9 mg |
1,9 mg |
- |
Witamina B2 |
1,8 mg |
2,4 mg |
+ 33% |
Witamina PP |
21 mg |
21 mg |
- |
Witamina B6 |
2 mg |
3 mg |
+ 50% |
Witamina B12 |
3 µg |
4 µg |
+ 33% |
Folacyna |
290 µg |
450 µg |
+ 55% |
Witamina A |
800 µg |
1250 µg |
+ 56% |
Witamina E |
10 mg |
12 mg |
+ 20% |
Wapń |
1200 mg |
1200 mg |
- |
Magnez |
300 mg |
350 mg |
+ 17% |
Żelazo |
18 mg |
26 mg |
+ 44% |
Cynk |
13 mg |
16 mg |
+ 23% |
Jod |
160 µg |
180 µg |
+ 13% |
Dane wg
Ziemlańskiego Światosława I wsp.,
Wydawnictwo
Lekarskie PZWL, 2001
Jak widać na podstawie tabeli, podczas ciąży wzrasta
zapotrzebowanie na prawie wszystkie składniki pokarmowe. Spowodowane
jest to rozwojem płodu i zmianami w funkcjonowaniu organizmu kobiety.
Podczas ciąży najbardziej wzrasta zapotrzebowanie na wielonienasycone
kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminę B6, folacynę oraz witaminę A.
Składniki te uczestniczą w rozwoju dziecka (głównie układu nerwowego)
i ich niedobór może być niebezpieczny.
Należy pamiętać, że przy dużo większym zapotrzebowaniu
na składniki odżywcze niewiele zmienia się zapotrzebowanie na
energię, rośnie tylko o 300 kcal w drugim i trzecim trymestrze
ciąży. Dlatego należy bardzo uważnie konstruować jadłospis, aby
niewielkie zwiększenie spożywanych pokarmów dostarczających dodatkowych
300 kcal, było wystarczające do pokrycia dziennego zapotrzebowania
na witaminy i składniki mineralne.
W ciąży nie należy więc jeść za dwoje, tylko
dla dwojga. Sprowadza się to do wybierania produktów bogatych w
potrzebne składniki oraz unikania tzw. "pustych kalorii". Jedzenie
powinno być źródłem witamin i składników mineralnych, pełnowartościowego
białka (najlepiej pochodzenia zwierzęcego, np. mięso gotowane, wędliny,
jajka, ryby tłuste), węglowodanów złożonych oraz tłuszczów dobrej
jakości. Ale gdzie szukać poszczególnych składników? W codziennej
diecie powinny znaleźć się:
- produkty mleczne, np. mleko, jogurty, sery - źródło
wapnia, białka, witamin;
- warzywa i owoce - źródło witamin i składników
mineralnych, błonnika (szczególnie owoce jedzone ze skórką);
- produkty zbożowe, np. pieczywo pełnoziarniste
(tzw. ciemne), makarony, kasze - źródło witamin z grupy B, błonnika
(głównie produkty ciemne), mikroelementów;
- chude mięso, jaja, ryby, warzywa strączkowe -
źródło białka i żelaza;
- tłuszcze roślinne, np. oleje, margaryny miękkie
w kubku - powinny zastąpić tłuszcz zwierzęcy, gdyż posiadają
korzystniejszy skład (kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone).
Bardzo zapraszam do obejrzenia poradnika
żywieniowego ciężarnej, gdzie znajdą Państwo praktyczne
rady dotyczące diety.
Polecam także Żywienie
kobiety karmiącej piersią.
|


Akademia Rodziców

Stowarzyszenie Rodziców po Poronieniu
Organizacje NPR

Liga Małżeństwo Małżeństwu

Polskie Stowarzyszenie Obrońców Życia
Człowieka

Polska Federacja Ruchów Obrony Życia

Instytut NPR wg metody prof. Rötzera

Miłość i Odpowiedzialność (Centrum Kojarzenia
Małżeństw)
Popieramy

Dwumiesięcznik Głos dla Życia

Portal Tato.net

Małżeńskie Drogi
|